XI 4.1 HISTORY OF ENGLISH DRAMA
* State whether True or False:
1) Drama has its origins in folk theatre.- True
2) The poet must have players, a stage and an audience. - False
3) Between the 13th and 14th century drama started having themes which were separated from human emotions. - False
4) In Renaissance period, the plays had nothing to do with religion. - True
5) William Shakespeare used blank verse brilliantly in all his plays. - True.
6) experience Era came into existence in the 19th century to the public theatre. - False
7) A one act play is not exactly a shorten play. - True
* Fill in the blanks:
1) ------- has its origin in folk theatre.
Ans : Drama has its origin in folk theatre.
2) Romans were in England who established ------------- .
Ans : Romans were in England who established amphitheatres.
3) Thomas Kyd, Christopher Marlowe and William Shakespeare are the prime dramatists of -------------- era.
Ans : Thomas Kyd, Christopher Marlowe and William Shakespeare are the prime dramatists of Elizabethan era.
4) Kyd and Shakespeare used --------- verse in all their dramas.
Ans : Kyd and Shakespeare used blank verse in all their dramas.
5) Shakespearean Era came into existence in the ----------- century.
Ans : Shakespearean Era came into existence in the 16th century.
6) With the civil wars no theatre existed between ----------- to --------- .
Ans : With the civil wars no theatre existed between 1642 to 1660.
7) A ----------- is not exactly a shorten play.
Ans : A one act play is not exactly a shorten play.
8) Romeo and Juliet is written by------------.
Ans : Romeo and Juliet is written by William Shakespeare.
9) A ------- is the central idea around which the plot revolves.
Ans : A theme is the central idea around which the plot revolves.
10) ------------- uses nonverbal communication effectively through his body language.
Ans: Charlie Chaplin uses nonverbal communication effectively through his body language.
11) ------------- character develops through the experience and evolves as a dynamic persona.
Ans : Round character develops through the experience and evolves as a dynamic persona.
12) ---------- character is one who remains the same throughout the story.
Ans : Flat character is one who remains the same throughout the story.
13) Flat characters are also known as --------.
Ans : Flat characters are also known as Caricatures.
14) ------------ consists the unity of time, place and action.
Ans : Setting consists the unity of time, place and action.
15) The --------- is a chain of events arranged in sequence.
Ans : The plot is a chain of events arranged in sequence.
* Odd element out:
1) Thomas Kyd, William Shakespeare, T. S. Eliot, Christopher Marlowe
Ans : T.S. Eliot ( others are from Elizabethan period)
2) plot, characters, theme, drama
Ans : Drama ( others are elements of drama)
3) Oliver Goldsmith, Sheridan, George Etherege, Thomas Kyd
Ans : Thomas Kyd ( others are from Restoration period)
4) Tragedy, Comedy, Poetry, Tragic comedy
Ans : Poetry ( others are types of drama)
5) Romantic comedy, Classical comedy Comedy of manners, Tragedy
Ans : Tragedy ( others are types of comedy)
6) Lady Gregory, William Shakespeare, W.B. Yeats, J.M. Synge
Ans : William Shakespeare ( others are from 20th century)