Friday, October 2, 2026

XI 4.1 HISTORY OF ENGLISH DRAMA

 XI 4.1 HISTORY OF ENGLISH DRAMA 

* State whether True or False:

1) Drama has its origins in folk theatre.- True

2) The poet must have players, a stage and an audience. -  False

3) Between the 13th and 14th century drama started having themes which were separated from human emotions. - False

4) In Renaissance period, the plays had nothing to do with religion. - True

5)  William Shakespeare used blank  verse brilliantly in all his plays. - True.

6) experience Era came into existence in the 19th century to the public theatre. - False

7) A one act play is not exactly a shorten play. -  True


* Fill in the blanks: 

1) ------- has its origin in folk theatre.

Ans : Drama has its origin in folk theatre.

2) Romans were in England who established ------------- .

Ans : Romans were in England who established amphitheatres.

3) Thomas Kyd, Christopher Marlowe and William Shakespeare are the prime dramatists of -------------- era.

Ans : Thomas Kyd, Christopher Marlowe and William Shakespeare are the prime dramatists of Elizabethan era.

4) Kyd and Shakespeare used --------- verse in all their dramas.

Ans : Kyd and Shakespeare used blank verse in all their dramas.

5) Shakespearean Era came into existence in the ----------- century.

Ans : Shakespearean Era came into existence in the 16th century.

6) With the civil wars no theatre existed between ----------- to --------- .

Ans : With the civil wars no theatre existed between 1642 to 1660.

7) A ----------- is not exactly a shorten play. 

Ans : A one act play is not exactly a shorten play. 

8) Romeo and Juliet is written by------------.

Ans : Romeo and Juliet is written by William Shakespeare. 

9) A ------- is the central idea around which the plot revolves.

Ans : A theme is the central idea around which the plot revolves.

10) ------------- uses nonverbal communication effectively through his body language. 

Ans: Charlie Chaplin uses nonverbal communication effectively through his body language. 

11) ------------- character develops through the experience and evolves as a dynamic persona.

Ans : Round character develops through the experience and evolves as a dynamic persona.

12) ---------- character is one who remains the same throughout the story. 

Ans : Flat character is one who remains the same throughout the story. 

13) Flat characters are also known as --------.

Ans : Flat characters are also known as Caricatures.

14) ------------ consists the unity of time, place and action.

Ans : Setting consists the unity of time, place and action.

15) The ---------  is a chain of events arranged in sequence.

Ans : The plot is a chain of events arranged in sequence.


* Odd element out: 

1) Thomas Kyd, William Shakespeare, T. S. Eliot, Christopher Marlowe 

Ans : T.S. Eliot ( others are from Elizabethan period)

2) plot, characters, theme, drama 

Ans : Drama ( others are elements of drama)

3) Oliver Goldsmith, Sheridan, George Etherege, Thomas Kyd

Ans : Thomas Kyd ( others are from Restoration period)

4) Tragedy, Comedy, Poetry, Tragic comedy

Ans : Poetry  ( others  are types of drama)

5) Romantic comedy, Classical comedy Comedy of manners, Tragedy

Ans : Tragedy ( others are types of comedy) 

6) Lady Gregory, William Shakespeare, W.B.  Yeats,  J.M. Synge

Ans : William Shakespeare ( others are from 20th century)